TestAutomatisering & PerformanceTesten

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet.

Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij een samenwerking in een Agile team geen ruimte is voor ‘eilandjes’ en onderlinge onduidelijkheden, waarbij het soms wel lijkt alsof collega’s magie gebruiken. Er komen verschillende methodes, talen en tooling bij elkaar, welke aan te passen zijn aan de door het team gebruikte technieken. In dit geval gebruikten we Specflow in combinatie met selenium en Visual Studio op een C# omgeving.

Doel van de workshop was de deelnemers te introduceren in hoe je Gherkin gebruikt en hoe je met deze manier van werken een eenheid in je team afdwingt. Iedereen kan op zijn eigen abstractie niveau werken in dezelfde omgeving en zien wat de status van een project is. Hierbij zijn feature files, glue code en design patterns als het page object pattern en fluent interface aan bod gekomen.

We hebben genoten van het enthousiasme en de werklust van de deelnemers, waarbij in relatief korte tijd toch veel van de stof aangeraakt is. De oefeningen zijn grotendeels afgemaakt met hier en daar wat coaching on the job en de deelnemers hebben door in groepjes te werken elkaars en hun eigen kennis weer verbreed. Lees ook hun eigen ervaringen!

Aan het einde van de workshop ontstond er nog een inspirerende groepsdiscussie, waar de deelnemers naast hun enthousiaste feedback nog enkele goede vragen stelden, welke met voorbeelden uit de praktijk zijn beantwoord en toegelicht. Tot slot heeft Chris een link gedeeld met daarop alle opdrachten, de antwoorden en een setting van de installatie waarbij de opdrachten uitgewerkt zijn. Zo kunnen de deelnemers hun goede werk thuis of op hun opdracht verder in de praktijk brengen.

Al met al een zeer geslaagde workshop. Nogmaals bedankt Qquest voor de enthousiaste inzet!

Dit bericht is geplaatst in Innovatie Testautomatisering en getagd in Kennisdeling SpecFlow Testautomatisering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Blijf op de hoogte

Introductie in Pytest

07/04/2021

Inleiding Voor mijn huidige project ben ik bezig met het aspect kwaliteit in combinatie met Big Data. In zo’n modern project wordt hierbij ook AI gebruikt. Het inrichten van AI wordt vaak niet gedaan door ontwikkelaars, maar door data scientists die een omgeving nodig hebben wat het AI werk kan doen. De programmeertaal Python is […]

Website performance, belangrijker dan je denkt

27/11/2020

Inleiding We kennen het allemaal: je bent aan het surfen om iets te kopen. Duurt het langer dan 1 à 2 seconden dan haak je al snel af. Desondanks is performance is vaak onderbelicht in web-ontwikkeling. De nadruk ligt vaak op functionaliteit en minder op performance. Dat terwijl een slechte performance behoorlijke impact heeft op […]

Azure DevOps pipeline met Gatling

02/10/2020

In deze blog wordt beschreven hoe je Gatling performance testen in een Azure DevOps pipeline kan hangen.

Gatling simulaties in een executable jar

07/08/2020

Performance testen: Een handleiding voor het produceren van een fat jar uit een gatling framework.

Don’t be a fool, get the right tool!

30/06/2020

Heb jij weleens een keuze gemaakt voor een tool die achteraf gezien toch niet de verstandigste bleek? Helaas een ervaring die veel IT professionals weleens opdoen. En gezien de tools in de moderne ontwikkelomgevingen niet meer aan te slepen zijn, denk ik dat dit nog weleens vaker het geval gaat zijn.. Als testautomatiseerders hebben wij […]

Performance en de cloud

27/05/2020

Eén van de meest genoemde voordelen van de cloud is de in theorie oneindige schaalbaarheid. Zo zou het niet meer nodig zijn om als organisatie veel reservecapaciteit in te richten om pieken op te vangen en de performancerisico’s zouden helemaal verdwijnen. Maar is dat wel altijd zo? Wanneer wel, wanneer niet? Duidelijk is, dat wanneer […]

Ervaringen Performance.Now() 2019

13/12/2019

Ervaringen conferentie PerfNow

Performance test in de pipeline

25/10/2019

In deze blog geef ik kort en bondig neer in welke opzet en met welke tooling ik performancetesten heb geïntegreerd in de pijplijn bij mijn huidige opdracht.

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

13/09/2019

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze […]

Een korte intro in data-analyse met R

10/07/2019

Een blog over hoe je met behulp van R grote hoeveelheden data kan analyseren. Een tool dat je helpt bij de analyse van bijvoorbeeld load- en stresstestresultaten.

Installatie Oracle ATS op Windows

28/03/2019

Handleiding over hoe je Oracle ATS installeert op Windows (Versie 13.x of hoger)

Postman API testen in CI

01/02/2019

beschrijving van hoe je jouw Postman collectie laat draaien vanuit Jenkins en hoe je hierbij een praktisch JUnit test report krijgt.