TestAutomatisering & PerformanceTesten

Tips en tricks voor Protractor

Vanuit PerformanceArchitecten doen we graag aan kennisdeling. Van tool reviews tot aan complete best practices maar ook van een aantal simpele tips en tricks die je kan gebruiken in je dagelijkse werk. Vandaag in die laatste categorie voor gebruikers van Protractor: (Javascript) timing issues en het managen van de volgorde van uitvoeren van actions.

Inleiding

Je kent het waarschijnlijk wel. Foutmeldingen omdat velden niet gevonden worden of tests die slagen terwijl deze niet zouden moeten slagen omdat de timing van je testscripts niet klopt. De volgende tips helpen om je tests meer stabiel en minder risicovol te maken.

ExpectedConditions

Voorbeeld: Wanneer een pagina af en toe te laat gerenderd wordt en daardoor bepaalde velden nog niet in beeld zijn dan kan het gebeuren dat je test faalt als je op die velden een actie uitvoert. Een browser.sleep (x_seconden) ertussen is een oplossing maar brengt ook een aantal risico’s met zich mee. De test kan ernstig worden vertraagd wanneer de sleep vaak gebruikt wordt. En wie garandeert dat die x_seconden genoeg is?

Een alternatief is de ‘Expected Conditions’ library (protractor API). De library bevat onder andere de ‘elementToBeClickable’ functionaliteit waarin je een element en een maximum aantal tijd tot aan de timeout kunt meegeven.

Voorbeeld:

const { browser, ExpectedConditions: EC } = require('protractor');

await browser.wait(EC.elementToBeClickable(sharedSelectors.buttonSend), 5000);

Er zal gewacht worden tot de ‘buttonSend’ aanwezig is en je er op kunt klikken waarna de test verder loopt. Mocht de ‘buttonSend’ niet binnen de 5 seconden aanwezig zijn, dan zal er een timeout melding worden getoond. Zet de timeout dan ook ruim genoeg ?

API: https://www.protractortest.org/#/api?view=ProtractorExpectedConditions

Async/await

In protractor test-scripts (asynchroon) kunnen teststappen door elkaar heen gaan lopen qua volgorde. Een manier om de volgorde te managen is de promise manager dat de webdriver (hetgeen waar Protractor bovenop draait) voorbrengt. Omdat de promise manager niet soepel werkt en langzamerhand verouderd raakt, is de ‘async await’ toepassing een ideaal alternatief.

Voorbeeld:

const putValueInAmountFieldAndClickSend = async amount => {
    await browser.wait(EC.elementToBeClickable(sharedSelectors.buttonSend), 5000);
    await pageBonds.amountNominalInput.clear();
    await pageBonds.amountNominalInput.sendKeys(amount);
    await helper.clickSendButton();
  }

Wat gebeurd hier?

In de functie roepen we de ‘async’ functionaliteit aan. Vervolgens kunnen/moeten we voor elke actie een ‘await’ plaatsen. Tijdens het draaien van het script zal protractor wachten tot de actie geslaagd is en doorstromen naar de volgende actie. Wanneer er meerdere actie’s onder elkaar in de functie voorkomen, dan moet overal een ‘await’ geplaatst worden om geen problemen te veroorzaken. Wanneer niet overal een ‘await’ wordt geplaatst kan protractor de weg kwijtraken maar de testrun wel als ‘geslaagd’ bestempelen terwijl er bepaalde stappen niet zijn uitgevoerd.

Denk erom dat bij het toepassen van ‘async await’ de node.js versie groter of gelijk is dan versie 8.0 en de Jasmine versie groter of gelijk dan 2.7. Zet daarnaast de volgende regel in je protractor config file: SELENIUM_PROMISE_MANAGER: false . De ‘async await’ functionaliteit werkt namelijk niet goed wanneer de control flow aanstaat.

Ben jij hier ook weleens tegen aan gelopen, of heb jij wellicht een alternatieve oplossing gevonden? Heb je er wat aan gehad? We horen graag je commentaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Blijf op de hoogte

Don’t be a fool, get the right tool!

30/06/2020

Heb jij weleens een keuze gemaakt voor een tool die achteraf gezien toch niet de verstandigste bleek? Helaas een ervaring die veel IT professionals weleens opdoen. En gezien de tools in de moderne ontwikkelomgevingen niet meer aan te slepen zijn, denk ik dat dit nog weleens vaker het geval gaat zijn.. Als testautomatiseerders hebben wij […]

Performance en de cloud

27/05/2020

Eén van de meest genoemde voordelen van de cloud is de in theorie oneindige schaalbaarheid. Zo zou het niet meer nodig zijn om als organisatie veel reservecapaciteit in te richten om pieken op te vangen en de performancerisico’s zouden helemaal verdwijnen. Maar is dat wel altijd zo? Wanneer wel, wanneer niet? Duidelijk is, dat wanneer […]

Ervaringen Performance.Now() 2019

13/12/2019

Ervaringen conferentie PerfNow

Performance test in de pipeline

25/10/2019

In deze blog geef ik kort en bondig neer in welke opzet en met welke tooling ik performancetesten heb geïntegreerd in de pijplijn bij mijn huidige opdracht.

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

13/09/2019

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze […]

Een korte intro in data-analyse met R

10/07/2019

Een blog over hoe je met behulp van R grote hoeveelheden data kan analyseren. Een tool dat je helpt bij de analyse van bijvoorbeeld load- en stresstestresultaten.

Installatie Oracle ATS op Windows

28/03/2019

Handleiding over hoe je Oracle ATS installeert op Windows (Versie 13.x of hoger)

Postman API testen in CI

01/02/2019

beschrijving van hoe je jouw Postman collectie laat draaien vanuit Jenkins en hoe je hierbij een praktisch JUnit test report krijgt.

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

04/12/2018

In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet. Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij […]

Visual Regression Testing – Wat is het en wat heb je eraan?

07/11/2018

Visual Regression Testing, of visuele regressie testen, is een categorie van testen die zich focust op het identificeren van visuele wijzigingen tussen iteraties of versies van een website. Dit kan handmatig door schermen of schermafdrukken te vergelijken, maar het is beter herhaalbaar en sneller te testen door dit automatisch te doen. Het mooiste is om deze testen als een […]

Meer efficiency en flexibiliteit in API’s

04/10/2018

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van GraphQL API. Tijdens mijn laatste opdracht heb ik hier dan ook mee gewerkt.. Graag deel ik mijn ervaringen hierover in een aantal blogs. In deze eerste blog wil ik het graag hebben over de uitdagingen met REST API en hoe GraphQL deze oplost. Maar eerst even een korte […]

Impact tooling op performance: Dynatrace

21/09/2018

In deze blog geef ik kort de resultaten weer van een onderzoekje dat ik bij één van mijn laatste opdrachten heb gedaan naar de impact van het gebruik van de tool Dynatrace op de infrastructuur waar het op draait. Mocht je gebruik maken van tooling als Dynatrace of op een andere manier geïnteresseerd zijn in […]