Inleiding
We kennen het allemaal: je bent aan het surfen om iets te kopen. Duurt het langer dan 1 à 2 seconden dan haak je al snel af. Desondanks is performance is vaak onderbelicht in web-ontwikkeling. De nadruk ligt vaak op functionaliteit en minder op performance. Dat terwijl een slechte performance behoorlijke impact heeft op ons, tegenwoordig verwende, consumenten. Omdat ik als performance engineer nieuwsgierig was naar de exacte gevolgen, heb ik een onderzoekje gedaan, met toch wel verrassende uitkomsten. Lees snel verder voor de details.
Page speed matters
De tekst page speed matters is afkomstig uit een blog van Google uit een blog gepubliceerd in juni 2009 waarin het belang van website performance werd beschreven. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en is de website page speed nog steeds belangrijk. 10 jaar geleden was de snelheid van de internet verbinding nog vaak een beperkende factor. Tegenwoordig is dit nog steeds van belang vanwege het grote gebruik van mobiele apparaten (always on). Mobiele apparaten hebben beperkte hardware capaciteit en de verbinding is vaak minder snel dan die op een laptop of desktop.
Sinds 2016 overtreft het mobiele internetgebruik dat van de laptops en pc’s.
Het percentage mobiele gebruikers op het internet was in 2019 63,4% en het percentage mobiele bezoekers van e-commerce websites was zelfs 67,2% van het totaal afkomstig van mobiele apparaten. En dit stijgt alleen maar door.
Wanneer is een website traag?
Een trage site is een relatief begrip, daarom hanteren wij voor dit moment de richtlijnen die momenteel gelden bij Google.
Google gebruikt voor de responstijd een aantal meetmomenten. De belangrijkste meetmomenten zijn:
FP: First Paint
FCP: First Contentful Paint
On-Load: Alle componenten van de pagina zijn geladen, dit is te vergelijken met de traditionele end-to-end responstijdmeting.
FID: First Input Delay, dit de tijd van de on-load tot het tijdstip dat componenten zijn verwerkt door de browser en er weer nieuwe input van de gebruiker kan worden verwerkt.
Een website met First Contentful Paint tijd van meer dan 3 seconden wordt door Google gezien als traag en dit heeft gevolgen voor de plek die de website krijgt in de zoekresultaten in Google. Let wel Google kijkt hierbij enkel naar de tijd op de mobile devices.
Een trage website is niet enkel vervelend voor de bezoekers van deze website er zijn ook nog andere nadelige gevolgen.
Uit onderzoek van o.a. Pingdom blijkt dat de bounce rate (vroegtijdig verlaten van een website) begint op te lopen vanaf ongeveer 2 seconden.
Conversiedaling
Uit andere studies blijkt dat een extra vertraging van 1 seconde op een webpagina een daling in de conversion rate van 7% tot gevolg heeft.
De conversion rate is de mate waarin het doel van de website wordt bereikt.
Voor een e-commerce website is dit doorgaans wanneer de bezoeker een product of dienst via de website heeft aangekocht.
Omzetverlies
1 seconde extra vertraging van de website van een webwinkel met een omzet van 100.000 euro per maand komt dus uit op een omzet verlies van 7.000 euro per maand.
Voor grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Amazon geeft een extra vertraging van 1 seconde op hun webpagina’s omzetverlies van 1.6 miljard euro per jaar.
Test uw eigen site hier: https://www.thinkwithgoogle.com/feature/testmysite/
Klanttevredenheid
79% van de bezoekers die ontevreden zijn over de snelheid van een e-commerce website zullen daar nooit meer aankopen doen.
Reputatie
66% van de consumenten geeft aan dat de performance van een website invloed heeft op hun beeld van een bedrijf.
33% van de consumenten geeft aan dat een slechte performance van een website een negatief beeld tot gevolg heeft.
Conclusie
We weten allemaal dat performance belangrijk is. In deze blog heb ik je hopelijk een beter beeld laten zien over wat goede performance is en de mogelijke impact wanneer de performance niet goed is. Wil jij zeker weten of de performance van jullie websites of webapplicaties goed genoeg zijn of heb je hier vragen over, neem dan gerust contact op.
Onderstaand vind je nog de bronnen die ik heb gebruikt voor mijn blog. Dank voor je aandacht.
Bronnen
Comments