top of page
Foto van schrijverMarc Koper

PerformanceArchitecten @The Next Web conferentie

Bijgewerkt op: 7 nov 2023


Was het een interessante conferentie? Beslist.


Heeft TNW PerformanceArchitecten op nieuwe ideeën gebracht? Zeker.


Heb jij TNW gemist, maar wil je je wel in vijf minuten op de hoogte laten brengen? Lees dan snel verder!


En mocht je er wel zijn geweest.. We zijn benieuwd naar jouw beeld! Wat is de Next Web?

Voor hen die TNW niet kennen: The Next Web is best veel. Een website, een bedrijf, een event, etc. Zelf zeggen zij: ‘The Next Web — colloquially named TNW — has been sharing, inventing and advancing tech developments since 2006.’ Vrij vertaald: Een breed podium die technologische (IT)ontwikkelingen versnelt, deelt en de innovatie bevordert.


In deze blog bespreken we een aantal inzichten, opgedaan op de tweedaagse TNW conferentie 2018 bij de Westergasfabriek.


Wat hebben we daar gehoord

Om jouw aandacht niet teveel op de proef te stellen, stippen we in dit blog alleen een aantal highlights aan waaruit blijkt dat nieuwe technologie veel impact gaat hebben op de samenleving in het algemeen en onze werkgebieden, performance en automatisering. Dat doen we in een aantal quotes, met linkjes naar de online presentaties en een toelichting. Neem vooral de tijd een aantal van de ‘talks’ te bekijken. Ze zijn zeker de moeite waard!


Alles draait om data:


Neem hiervoor de uitdaging van de zelfrijdende auto als voorbeeld. Zo snel we, met behulp van sensoren, alle problemen die we tegenkomen op de weg, tot data issues kunnen reduceren, kunnen we het oplossen. De weg is data (maps), tegenliggers zijn data (sensoren/camera’s), verkeersinformatie is data, etc. Alles is data…


Er stonden op het terrein een aantal borden met ‘waarschuwingen’. Zo was er één met: “Watch out.. Computers do also love your job”.


Dit kwam ook in veel praatjes naar voren. Wanneer jouw baan tot data is te reduceren, pas dan maar op: computers will take over. Neem nou een jurist. Veel van het werk bestaat uit het uitzoeken of er jurisprudentie is, in een vergelijkbare zaak met welke hij of zij bezig is. Met Artificial Intelligence in combinatie met data, heb je een geduchte concurrent buiten de reguliere arbeidsmarkt om. Ook deze vorm van robotisering vraagt een heel nieuwe blik op testen. Leuke uitdaging!


Artificial Intelligence:

De technologie achter chat-bots wordt snel beter. We zullen dan ook zien dat er snel meer business cases gemaakt kunnen worden om bijvoorbeeld helpdesks te laten ‘bemannen’ door bots. Uit een marktonderzoek kwam al naar voren dat mensen liever geholpen worden door goed getrainde bots dan door medewerkers die vanuit een vaak beperkt script moeten werken..



Het blijkt dat mensen relaties kunnen aangaan met robots. Bizar is te zien hoe snel de technologie zich daarin ontwikkeld. Hierdoor gaan er zeeën van mogelijkheden ontstaan op toepassingsniveau van robots. Dit gaat ook heel nieuwe vraagstukken opwerpen over hoe dit te testen!


Design:


Purna had een goed en inhoudelijk verhaal over hoe chatbots goed te ontwerpen. Dit deed ze aan de hand van de 4 C’s (Clarity, Character, Compassion en Correction). Een goed voorbeeld is de doelmatigheid waarmee een karakter kan worden ingezet bij een chatbot. Zo gaf ze (bijna aan het eind) een voorbeeld over hoe een bank voor twee verschillende producten, twee verschillende karakters had ontworpen. Op de helpdesk van een formeel product ‘werkt’ een formele bot en bij een hip, informeel product werd een informele bot ingezet. En de klantwaardering? Veel hoger dan bij een helpdesk ingevuld door mensen.. En dan rijst de vraag: Hoe bouw ik een geautomatiseerde testset om het karakter van een bot te toetsen??


Quantum computing:


Natuurlijk, we zien quantum computers nu nog niet in ons dagelijks leven. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En dan vooral: Hoeveel rekenkracht hebben we dan tot onze beschikking? Wanneer quantum computers beschikbaar gaan komen in onze werkzaamheden, dan gaat dat veel impact hebben. Rekenkracht zal de bottleneck niet meer zijn Wat voor mogelijkheden geeft dat? En wat is de impact op performance?! En dit gaat echt geen tien jaar meer duren..


Conclusie

Door de technologische ontwikkeling verandert de wereld. En dat gaat snel. Bijna sneller dan we voor mogelijk hielden. Dit kan soms beangstigend overkomen, maar het kan ons ook wel degelijk in het dagelijkse leven helpen: van bijvoorbeeld het wegnemen van saai herhaaldelijk werk tot het langer (op oudere leeftijd) zelfstandig te kunnen wonen.


En voor ons vakgebied? Hoog-over vanuit QA en performance engineering geredeneerd is ons vak het afdekken van risico’s. Beschikbaarheid van 99,5% van Internetbankieren is acceptabel: als de app of website niet beschikbaar is, dan zal dat niet direct levensbedreigend zijn. Een zelfrijdende auto die in 99,99% van de gevallen de situatie goed inschat en geen ongeluk veroorzaakt voelt weer veel minder acceptabel: faalkans klein, schade enorm. In de nabije toekomst is er steeds meer technologie die wij minder begrijpen en die meer directe impact heeft op ons dagelijks leven.


Hoe gaan we voorkomen dat die nieuwe technologieën falen? Wat worden de nieuwe standaarden? Genoeg uitdagingen die een voortdurende innovatie op ons vakgebied vereisen.


En die vooruitgang is precies wat ons drijft. Nieuwsgierig waar wij mee bezig zijn op het gebied van innovatie? Neem gerust contact op!


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

GPT-Engineer

TNW 2023

Kommentare


bottom of page