TestAutomatisering & PerformanceTesten

PerformanceArchitecten @The Next Web conferentie

Was het een interessante conferentie? Beslist.

Heeft TNW PerformanceArchitecten op nieuwe ideeën gebracht? Zeker.

Heb jij TNW gemist, maar wil je je wel in vijf minuten op de hoogte laten brengen? Lees dan snel verder!

En mocht je er wel zijn geweest.. We zijn benieuwd naar jouw beeld!

Wat is de Next Web?
Voor hen die TNW niet kennen: The Next Web is best veel. Een website, een bedrijf, een event, etc. Zelf zeggen zij: ‘The Next Web — colloquially named TNW — has been sharing, inventing and advancing tech developments since 2006.’ Vrij vertaald: Een breed podium die technologische (IT)ontwikkelingen versnelt, deelt en de innovatie bevordert.

In deze blog bespreken we een aantal inzichten, opgedaan op de tweedaagse TNW conferentie 2018 bij de Westergasfabriek.

Wat hebben we daar gehoord
Om jouw aandacht niet teveel op de proef te stellen, stippen we in dit blog alleen een aantal highlights aan waaruit blijkt dat nieuwe technologie veel impact gaat hebben op de samenleving in het algemeen en onze werkgebieden, performance en automatisering. Dat doen we in een aantal quotes, met linkjes naar de online presentaties en een toelichting. Neem vooral de tijd een aantal van de ‘talks’ te bekijken. Ze zijn zeker de moeite waard!

Alles draait om data:

Neem hiervoor de uitdaging van de zelfrijdende auto als voorbeeld. Zo snel we, met behulp van sensoren, alle problemen die we tegenkomen op de weg, tot data issues kunnen reduceren, kunnen we het oplossen. De weg is data (maps), tegenliggers zijn data (sensoren/camera’s), verkeersinformatie is data, etc. Alles is data…

  • Er stonden op het terrein een aantal borden met ‘waarschuwingen’. Zo was er één met: “Watch out.. Computers do also love your job”.

Dit kwam ook in veel praatjes naar voren. Wanneer jouw baan tot data is te reduceren, pas dan maar op: computers will take over. Neem nou een jurist. Veel van het werk bestaat uit het uitzoeken of er jurisprudentie is, in een vergelijkbare zaak met welke hij of zij bezig is. Met Artificial Intelligence in combinatie met data, heb je een geduchte concurrent buiten de reguliere arbeidsmarkt om. Ook deze vorm van robotisering vraagt een heel nieuwe blik op testen. Leuke uitdaging!

Artificial Intelligence:

De technologie achter chat-bots wordt snel beter. We zullen dan ook zien dat er snel meer business cases gemaakt kunnen worden om bijvoorbeeld helpdesks te laten ‘bemannen’ door bots. Uit een marktonderzoek kwam al naar voren dat mensen liever geholpen worden door goed getrainde bots dan door medewerkers die vanuit een vaak beperkt script moeten werken..

Het blijkt dat mensen relaties kunnen aangaan met robots. Bizar is te zien hoe snel de technologie zich daarin ontwikkeld. Hierdoor gaan er zeeën van mogelijkheden ontstaan op toepassingsniveau van robots. Dit gaat ook heel nieuwe vraagstukken opwerpen over hoe dit te testen!

Design:

Purna had een goed en inhoudelijk verhaal over hoe chatbots goed te ontwerpen. Dit deed ze aan de hand van de 4 C’s (Clarity, Character, Compassion en Correction). Een goed voorbeeld is de doelmatigheid waarmee een karakter kan worden ingezet bij een chatbot. Zo gaf ze (bijna aan het eind) een voorbeeld over hoe een bank voor twee verschillende producten, twee verschillende karakters had ontworpen. Op de helpdesk van een formeel product ‘werkt’ een formele bot en bij een hip, informeel product werd een informele bot ingezet. En de klantwaardering? Veel hoger dan bij een helpdesk ingevuld door mensen.. En dan rijst de vraag: Hoe bouw ik een geautomatiseerde testset om het karakter van een bot te toetsen??

Quantum computing:

Natuurlijk, we zien quantum computers nu nog niet in ons dagelijks leven. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En dan vooral: Hoeveel rekenkracht hebben we dan tot onze beschikking? Wanneer quantum computers beschikbaar gaan komen in onze werkzaamheden, dan gaat dat veel impact hebben. Rekenkracht zal de bottleneck niet meer zijn Wat voor mogelijkheden geeft dat? En wat is de impact op performance?! En dit gaat echt geen tien jaar meer duren..

Conclusie
Door de technologische ontwikkeling verandert de wereld. En dat gaat snel. Bijna sneller dan we voor mogelijk hielden. Dit kan soms beangstigend overkomen, maar het kan ons ook wel degelijk in het dagelijkse leven helpen: van bijvoorbeeld het wegnemen van saai herhaaldelijk werk tot het langer (op oudere leeftijd) zelfstandig te kunnen wonen.

En voor ons vakgebied? Hoog-over vanuit QA en performance engineering geredeneerd is ons vak het afdekken van risico’s.  Beschikbaarheid van 99,5% van Internetbankieren is acceptabel: als de app of website niet beschikbaar is, dan zal dat niet direct levensbedreigend zijn. Een zelfrijdende auto die in 99,99% van de gevallen de situatie goed inschat en geen ongeluk veroorzaakt voelt weer veel minder acceptabel: faalkans klein, schade enorm. In de nabije toekomst is er steeds meer technologie die wij minder begrijpen en die meer directe impact heeft op ons dagelijks leven.

Hoe gaan we voorkomen dat die nieuwe technologieën falen? Wat worden de nieuwe standaarden? Genoeg uitdagingen die een voortdurende innovatie op ons vakgebied vereisen.

En die vooruitgang is precies wat ons drijft. Nieuwsgierig waar wij mee bezig zijn op het gebied van innovatie? Neem gerust contact op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Blijf op de hoogte

Don’t be a fool, get the right tool!

30/06/2020

Heb jij weleens een keuze gemaakt voor een tool die achteraf gezien toch niet de verstandigste bleek? Helaas een ervaring die veel IT professionals weleens opdoen. En gezien de tools in de moderne ontwikkelomgevingen niet meer aan te slepen zijn, denk ik dat dit nog weleens vaker het geval gaat zijn.. Als testautomatiseerders hebben wij […]

Performance en de cloud

27/05/2020

Eén van de meest genoemde voordelen van de cloud is de in theorie oneindige schaalbaarheid. Zo zou het niet meer nodig zijn om als organisatie veel reservecapaciteit in te richten om pieken op te vangen en de performancerisico’s zouden helemaal verdwijnen. Maar is dat wel altijd zo? Wanneer wel, wanneer niet? Duidelijk is, dat wanneer […]

Ervaringen Performance.Now() 2019

13/12/2019

Ervaringen conferentie PerfNow

Performance test in de pipeline

25/10/2019

In deze blog geef ik kort en bondig neer in welke opzet en met welke tooling ik performancetesten heb geïntegreerd in de pijplijn bij mijn huidige opdracht.

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

13/09/2019

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze […]

Een korte intro in data-analyse met R

10/07/2019

Een blog over hoe je met behulp van R grote hoeveelheden data kan analyseren. Een tool dat je helpt bij de analyse van bijvoorbeeld load- en stresstestresultaten.

Installatie Oracle ATS op Windows

28/03/2019

Handleiding over hoe je Oracle ATS installeert op Windows (Versie 13.x of hoger)

Postman API testen in CI

01/02/2019

beschrijving van hoe je jouw Postman collectie laat draaien vanuit Jenkins en hoe je hierbij een praktisch JUnit test report krijgt.

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

04/12/2018

In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet. Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij […]

Visual Regression Testing – Wat is het en wat heb je eraan?

07/11/2018

Visual Regression Testing, of visuele regressie testen, is een categorie van testen die zich focust op het identificeren van visuele wijzigingen tussen iteraties of versies van een website. Dit kan handmatig door schermen of schermafdrukken te vergelijken, maar het is beter herhaalbaar en sneller te testen door dit automatisch te doen. Het mooiste is om deze testen als een […]

Meer efficiency en flexibiliteit in API’s

04/10/2018

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van GraphQL API. Tijdens mijn laatste opdracht heb ik hier dan ook mee gewerkt.. Graag deel ik mijn ervaringen hierover in een aantal blogs. In deze eerste blog wil ik het graag hebben over de uitdagingen met REST API en hoe GraphQL deze oplost. Maar eerst even een korte […]

Impact tooling op performance: Dynatrace

21/09/2018

In deze blog geef ik kort de resultaten weer van een onderzoekje dat ik bij één van mijn laatste opdrachten heb gedaan naar de impact van het gebruik van de tool Dynatrace op de infrastructuur waar het op draait. Mocht je gebruik maken van tooling als Dynatrace of op een andere manier geïnteresseerd zijn in […]