TestAutomatisering & PerformanceTesten

Installatie Oracle ATS op Windows

Omdat ik zelf toch wel even heb moeten uitvogelen hoe ik Oracle ATS kon installeren op Windows, heb ik deze handleiding in elkaar gezet, zodat het voor jou als lezer wat makkelijker wordt. Het gaat over versies vanaf 13.x en is interessant voor iedereen die Oracle ATS wil gebruiken om Oracle (web)applicaties te testen. ATS staat voor Application Testing Suite en is software van Oracle waarmee onder andere performance tests uitgevoerd kunnen worden op web applicaties, maar ook Oracle producten. Ik richt me in deze blog vooral op de installatie voor performancetesten waarbij de componenten van OATS worden geïnstalleerd op Windows machines. De onderstaande installatie focust zich daar ook op. Mocht je meer willen lezen over Oracle ATS, dan kan je die informatie hier vinden: https://www.oracle.com/technetwork/oem/app-test/index.html.

De applicatie kan je downloaden via: http://www.oracle.com/technetwork/oem/downloads/index-084446.html.

Voor performancetesten gebruik je de volgende componenten:

 • Oracle OpenScript
 • Oracle ATS Server Components: Oracle Load Testing, Oracle Test Manager, Administrator
 • Oracle ATS Agent

Al deze componenten installeer je via dezelfde ingang: de setup.bat in de applicatie download zip folder. Als je setup.bat op de server start, kan je kiezen voor complete of custom installatie. Als je voor custom kiest, kan je zelf aangeven welke van bovenstaande componenten je wilt installeren.

In de applicatie download zip folder bevindt zich ook de installatie handleiding (onder /docs/). Dit artikel geeft vooral wat meer context en focust zich voornamelijk op de punten in de installatie waar je even goed moet opletten welke keuze je maakt.

De componenten die wij willen installeren, zijn: OpenScript, Oracle Load Testing (OLT) en Administrator en Agent. Hieronder beschrijf ik hoe je dat doet per applicatie. De beschrijving gaat ervan uit dat je al in het scherm bent, nadat je voor custom installatie hebt gekozen.

Let op: vanaf versie 13.x is het niet meer mogelijk om via deze suite een database te installeren. Je moet deze al beschikbaar hebben of er één installeren. Het moet dan een Oracle XE of EE database zijn.

OLT en Administrator

Als je Oracle ATS Server Components  en Oracle ATS Agent (is een required dependency) geselecteerd hebt:

 • Klik je op Next.
 • Vul hier een master password in. Dit wachtwoord wordt gekoppeld aan meerdere gebruikers waaronder de administrator user. Klik op Next.
 • Kies voor Configure an existing Oracle XE or EE Database en klik op Next.
 • Vul hier de DB Hostname, Port (default 1521), Service Name, DB User en DB password in. Klik op Next.

Let op: het is belangrijk om hier een DB User te gebruiken met voldoende rechten om views en dergelijke aan te passen en accounts aan te maken voor de database. Default is daarom ook system ingevuld als DB User.

 • Als de gegevens in de vorige stap in orde waren, krijg je nu schermen om users in de database aan te maken, namelijk: OATS, OTM en OLT. Als je deze stappen doorloopt, zal de installatie uitgevoerd worden.

Agent

Als je Oracle ATS Agent geselecteerd hebt:

 • Klik je op Next.
 • Hier vul je een master password in. Dit is het wachtwoord wat OLT nodig heeft om te kunnen connecten met de Agent. Klik op Next.
 • Nu kan je klikken op Install en zal de Agent geïnstalleerd worden.

OpenScript

Als je Oracle OpenScript geselecteerd hebt:

 • Klik je op Next.
 • Klik op Install en OpenScript wordt geïnstalleerd.

Verdere configuratie

Je kan nu Administrator starten (via programma’s of via URL http://localhost:8088/admin/Login.do).

Hier kan je dan met administrator user en master password van OLT installatie inloggen op Default OLT Database. Hier kan je accounts gaan aanmaken voor het gebruik van OLT.

OLT wordt gebruikt als Controller. Hier kan je de scripts die je maakt in OpenScript in een scenario gieten en de Agents gebruiken om de load te genereren.

De communicatie tussen OLT en de Agents gaat via port 9001 (OLT à Agent) en 8088 (Agent à OLT). Als deze porten niet openstaan, moeten deze opengezet worden. Als op de Agent machine een firewall aanwezig is, moet ook port 7 opengezet worden.

Toevoegen van de Agents in OLT gaat als volgt:

 • Klik op drop down bij gebruikernaam (rechtsboven) en selecteer Options
 • Ga naar Systems à VU Agent Systems
 • Voeg hier een “New System” toe
 • Vul de gegevens in. Port en Username staan al ingevuld. Dit zijn de standaard waardes bij installatie van een Agent. Het Password is het master password dat je hebt opgegeven bij de installatie van de Agent. Klikken op Test zal verifiëren of de connectie met de Agent tot stand kan worden gebracht.
 • Klikken op OK voegt de Agent toe aan de lijst.

Nu is Oracle ATS klaar voor gebruik! Ik hoop dat je iets aan deze handleiding hebt gehad. Als je nog opmerkingen of vragen hebt, hoor ik dat graag!

Dit bericht is geplaatst in Performancetesten en getagd in Oracle Performance testen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Blijf op de hoogte

Gatling simulaties in een executable jar

07/08/2020

Performance testen: Een handleiding voor het produceren van een fat jar uit een gatling framework.

Don’t be a fool, get the right tool!

30/06/2020

Heb jij weleens een keuze gemaakt voor een tool die achteraf gezien toch niet de verstandigste bleek? Helaas een ervaring die veel IT professionals weleens opdoen. En gezien de tools in de moderne ontwikkelomgevingen niet meer aan te slepen zijn, denk ik dat dit nog weleens vaker het geval gaat zijn.. Als testautomatiseerders hebben wij […]

Performance en de cloud

27/05/2020

Eén van de meest genoemde voordelen van de cloud is de in theorie oneindige schaalbaarheid. Zo zou het niet meer nodig zijn om als organisatie veel reservecapaciteit in te richten om pieken op te vangen en de performancerisico’s zouden helemaal verdwijnen. Maar is dat wel altijd zo? Wanneer wel, wanneer niet? Duidelijk is, dat wanneer […]

Ervaringen Performance.Now() 2019

13/12/2019

Ervaringen conferentie PerfNow

Performance test in de pipeline

25/10/2019

In deze blog geef ik kort en bondig neer in welke opzet en met welke tooling ik performancetesten heb geïntegreerd in de pijplijn bij mijn huidige opdracht.

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

13/09/2019

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze […]

Een korte intro in data-analyse met R

10/07/2019

Een blog over hoe je met behulp van R grote hoeveelheden data kan analyseren. Een tool dat je helpt bij de analyse van bijvoorbeeld load- en stresstestresultaten.

Installatie Oracle ATS op Windows

28/03/2019

Handleiding over hoe je Oracle ATS installeert op Windows (Versie 13.x of hoger)

Postman API testen in CI

01/02/2019

beschrijving van hoe je jouw Postman collectie laat draaien vanuit Jenkins en hoe je hierbij een praktisch JUnit test report krijgt.

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

04/12/2018

In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet. Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij […]

Visual Regression Testing – Wat is het en wat heb je eraan?

07/11/2018

Visual Regression Testing, of visuele regressie testen, is een categorie van testen die zich focust op het identificeren van visuele wijzigingen tussen iteraties of versies van een website. Dit kan handmatig door schermen of schermafdrukken te vergelijken, maar het is beter herhaalbaar en sneller te testen door dit automatisch te doen. Het mooiste is om deze testen als een […]

Meer efficiency en flexibiliteit in API’s

04/10/2018

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van GraphQL API. Tijdens mijn laatste opdracht heb ik hier dan ook mee gewerkt.. Graag deel ik mijn ervaringen hierover in een aantal blogs. In deze eerste blog wil ik het graag hebben over de uitdagingen met REST API en hoe GraphQL deze oplost. Maar eerst even een korte […]