TestAutomatisering & PerformanceTesten

Ervaringen Performance.Now() 2019

Afgelopen 21 en 22 november is de tweede Performance.Now() conferentie gehouden. Onze collega René Meijboom (RM) was erbij. Vanuit PerformanceArchitecten (PA) hebben wij hem kort wat vragen gesteld over zijn ervaringen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Ha René. jij bent bij de Performance.Now() conferentie geweest. Wil jij in het kort vertellen wat de conferentie inhoudt?

RM: Performance.Now() is een conferentie toegespitst op web performance cq FrontEnd performance. Het is een single track conferentie met een keur aan gerenommeerde sprekers op dit specifieke vakgebied.

PA: Klinkt goed. Voor welk publiek is het in jouw ogen interessant?

RM: FrontEnd performance is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt omdat er steeds meer gebeurt en steeds meer mogelijk is in bijvoorbeeld de browser. Maar keuzes die hierbij gemaakt worden hebben vaak veel invloed op de performance van een website of applicatie. Dan kan het aan de achterkant nog zo goed geregeld zijn, maar heeft de eindgebruiker nog steeds geen goede gebruikerservaring. Dit kan dan weer resulteren in een lagere conversion rate of ontevreden klanten. Maar om even op je vraag terug te komen.. Ik denk dat het interessant is voor zowel ontwikkelaars als (performance) testers in organisaties waar een goede performance voor eindgebruikers key is. En dat zijn er heel veel..

PA: Dank, duidelijk denk ik. En wat heb jij met FrontEnd performance?

RM: Bij mijn huidige klant (een grote Nederlandse bank, red) is een goede performance van webapplicaties van groot belang. Jaren geleden waren wij al bezig met ‘the last mile’ bijvoorbeeld. Hierbij keken we naar responstijden, hoeveel mensen er gelijktijdig kunnen werken en de perceptie van snelheid. Hierover heb ik ook eerder al geblogd. Zie https://performancearchitecten.nl/frontend-performance-meting.
Verder is het een onderwerp wat ik interessant vind, waarin ik me graag verdiep en wat volgens mij steeds belangrijker gaat worden.

PA: Interessant, dank je wel. Kan je kort weergeven wat jou ervaringen waren?

RM: Zeker, graag. Over het algemeen genomen waren de presentaties van goed niveau en er zijn veel aspecten aan bod gekomen. Henri Helvetica verzorgde de Keynote waarin hij de 14 regels voor snellere web sites van Steve Souders (auteur van “High Performance Web Sites”) opnieuw tegen het licht hield. In hoeverre houden zijn aanbevelingen van meer dan 10 jaar geleden nog stand. Een interessante keynote die duidelijk maakte dat ondanks dat de (web)wereld in 10 jaar flink veranderd is, een hoop regels nog steeds gelden.

Het gaat te ver om alle sprekers afzonderlijk te benoemen, maar met name de presentaties van Tammy Everts (CEO SpeedCurve) over “the 7 Habits of Highly Effective Performance Teams” and Tim Kaldec (consultant) over “When JavaScript Bytes” spraken mij zeer aan. Zonder de overige sprekers te kort te doen, zijn ook de presentaties van Ilya Grigorik (Google), Harry Roberts (Consultant) en Stuart McMillan zeer de moeite van het terugkijken waard.

PA: Top. Kunnen we de praatjes nog ergens terugvinden?

RM: Ja, alle video´s en slides van de conferentie zijn terug te vinden op de website perfnow.nl.

PA: Fijn. Goede tips. Verder nog take aways?

RM: Wat mij opviel is dat er meer aandacht voor de conferentie leek te zijn vanuit ontwikkelaars dan vanuit de performance test hoek. Zeker goed om te zien dat er vanuit Dev dus blijkbaar veel aandacht is voor performance, maar ik denk dat het zeker ook goed en interessant is voor performance specialisten.

PA: En, volgend jaar weer?

RM: Ja, als het even kan zeker. En een tip voor iedereen: Als je dan toch op de website perfnow.nl  bent om de presentaties te bekijken, schrijf je dan gelijk in voor volgende jaar want het is zeer de moeite waard!

PA: Super. Dank voor je tijd. Voor iedereen die vragen heeft of gewoon wat meer weten wil, neem gerust contact op!

Dit bericht is geplaatst in Performancetesten en getagd in Conference FrontEnd Performance Web Performance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Blijf op de hoogte

Gatling simulaties in een executable jar

07/08/2020

Performance testen: Een handleiding voor het produceren van een fat jar uit een gatling framework.

Don’t be a fool, get the right tool!

30/06/2020

Heb jij weleens een keuze gemaakt voor een tool die achteraf gezien toch niet de verstandigste bleek? Helaas een ervaring die veel IT professionals weleens opdoen. En gezien de tools in de moderne ontwikkelomgevingen niet meer aan te slepen zijn, denk ik dat dit nog weleens vaker het geval gaat zijn.. Als testautomatiseerders hebben wij […]

Performance en de cloud

27/05/2020

Eén van de meest genoemde voordelen van de cloud is de in theorie oneindige schaalbaarheid. Zo zou het niet meer nodig zijn om als organisatie veel reservecapaciteit in te richten om pieken op te vangen en de performancerisico’s zouden helemaal verdwijnen. Maar is dat wel altijd zo? Wanneer wel, wanneer niet? Duidelijk is, dat wanneer […]

Ervaringen Performance.Now() 2019

13/12/2019

Ervaringen conferentie PerfNow

Performance test in de pipeline

25/10/2019

In deze blog geef ik kort en bondig neer in welke opzet en met welke tooling ik performancetesten heb geïntegreerd in de pijplijn bij mijn huidige opdracht.

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

13/09/2019

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze […]

Een korte intro in data-analyse met R

10/07/2019

Een blog over hoe je met behulp van R grote hoeveelheden data kan analyseren. Een tool dat je helpt bij de analyse van bijvoorbeeld load- en stresstestresultaten.

Installatie Oracle ATS op Windows

28/03/2019

Handleiding over hoe je Oracle ATS installeert op Windows (Versie 13.x of hoger)

Postman API testen in CI

01/02/2019

beschrijving van hoe je jouw Postman collectie laat draaien vanuit Jenkins en hoe je hierbij een praktisch JUnit test report krijgt.

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

04/12/2018

In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet. Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij […]

Visual Regression Testing – Wat is het en wat heb je eraan?

07/11/2018

Visual Regression Testing, of visuele regressie testen, is een categorie van testen die zich focust op het identificeren van visuele wijzigingen tussen iteraties of versies van een website. Dit kan handmatig door schermen of schermafdrukken te vergelijken, maar het is beter herhaalbaar en sneller te testen door dit automatisch te doen. Het mooiste is om deze testen als een […]

Meer efficiency en flexibiliteit in API’s

04/10/2018

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van GraphQL API. Tijdens mijn laatste opdracht heb ik hier dan ook mee gewerkt.. Graag deel ik mijn ervaringen hierover in een aantal blogs. In deze eerste blog wil ik het graag hebben over de uitdagingen met REST API en hoe GraphQL deze oplost. Maar eerst even een korte […]