TestAutomatisering & PerformanceTesten

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze blog beschrijf ik wat mijn ervaringen zijn tijdens een eerste tool onderzoekje naar Circle-CI. Hint: Het wordt een positief verhaal, lees dus snel door!

Mijn zondagochtend begon met het inrichten van Circle-CI. Een collega raadde mij aan om deze tool eens te onderzoeken omdat het gebruik zeer gebruiksvriendelijk, snel en gratis zou zijn. Het doel: Met één druk op de knop mijn repository en website bijwerken.

Circle-CI is een CI/CD tool die gekoppeld kan worden aan je Github account. Aangezien mijn repository (website) hier staat geparkeerd, ga ik deze combinatie uitproberen.

Setup

Als je naar de site van Circle-CI gaat (https://circleci.com) kun je een account aanmaken en bij het inloggen kiezen voor ‘Log in with GitHub’. Er volgt daarna een soort van koppelingsactie met GitHub zodat we de GitHub repo’s kunnen gebruiken in Circle-CI. Het ritueel spreekt voor zich. Eenmaal op het dashboard van Circle-CI gaan we aan de linkerkant in het menu naar ‘Add Projects’. Wanneer we hier op klikken dan zien we alle repositories uit het GitHub account. Vervolgens kunnen we aan de rechterkant van een projectnaam klikken op ‘Set Up Project’. In het voorbeeld hieronder zijn de bovenste 2 projecten al ‘up and running’. Door ‘Unfollow Project’ te klikken kun je het project weer loskoppelen.

Wanneer we door de setup gaan zien we dat Circle-CI al heeft herkend in welke taal het project is ontwikkeld. Dit kan eventueel nog aangepast worden. Een vereiste is het aanmaken van een configuratie file in de vorm van een YML. Daarvoor moeten we in de projectmap een folder (.circleci) aanmaken (tip: gebruik de command line en vergeet de punt niet voor de foldernaam) om daarin een file genaamd ‘config.yml’ aan te maken (zie onderaan het artikel de indeling van het project).

In het dashboard scherm staat een voorbeeld van een .YML file. Deze kan gekopieerd worden en in de config.yml worden geplakt. Hieronder staat een voorbeeld van de .YML file die ik zelf gebruik.

Deploy

Bij het pushen van het project naar GitHub wordt het project gebuild in CircleCI en alles dat in de .YML file staat gedefinieerd wordt uitgevoerd. We doen dit nog niet want zoals in het voorbeeld te zien moeten we een deploy.js file aanmaken waarin we een FTP actie gaan definiëren om de aangepaste files naar de webserver te FTP-en.

Vóórdat we kunnen deployen moeten we zorgen dat de ftp-deploy package aanwezig is in de package.json file van het project. Dit doen we door deze te installeren: npm install -D ftp-deploy. Deze zal aan de ‘devDependencies’ worden toegevoegd met de laatste versie.

De FTPUSERNAME, FTPPASS en FTPHOST variabelen kunnen we definiëren in Circle-CI. Wanneer we naar ‘Settings’ gaan en vervolgens onder het kopje ‘Organisation’ naar ‘Projects’ dan zien we het project onder ‘Followed projects’. Helemaal aan de rechterkant van het project zien we een settings radartje. Wanneer we hier op klikken kunnen we onder ‘Build settings’ kiezen voor ‘Environment Variables’. We kunnen hier nieuwe variabelen definiëren en deze gebruiken in de scripts die we uitvoeren. Er makkelijk en veilig.

Test

Het punt is aangebroken om de boel te testen. We hebben het project lokaal staan en maken een kleine wijziging in een file (bijvoorbeeld de index.html file). We comitten de file en pushen het naar GitHub. We kunnen in het dashboard van Circle-CI de progressie zien (menu-item ‘Jobs’) en als we op de job doorklikken kunnen we de details zien.  Per detail kunnen we zien wat er allemaal wordt uitgevoerd (logging) en of de job uiteindelijk geslaagd is of gefaald (de uitslag kun je via de mail ontvangen)

Uiteindelijk zal de aangepaste file op de webserver en in GitHub zijn geplaatst. Uiteraard kunnen er tal van jobs worden toegevoegd in dit proces (denk aan testen). Wat betreft snelheid gaat dit aardig snel. Er kan opgeschaald worden qua gebruikers en resources. Dit is echter niet gratis. Wanneer je het niet te gek maakt kun je er wel gewoon gratis gebruik van maken.

Conclusie

Mijn conclusie is dat Circle-CI snel, goedkoop (gratis) en makkelijk in gebruik is. In een half uurtje is alles up-and-running. Het dashboard is overzichtelijk en bied tal van mogelijkheden.

Ik ben benieuwd hoe Circle-CI zich gedraagt in grote complexe omgevingen. Iemand meer ervaring met Circle-CI of juist met een vergelijkbare tool? Ik zie het graag in de comments. Andere vragen en of opmerkingen horen we ook graag natuurlijk. Bedankt voor je aandacht!

Indeling project:

Dit bericht is geplaatst in CI/CD Innovatie en getagd in Cicle-CI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Blijf op de hoogte

Gatling simulaties in een executable jar

07/08/2020

Performance testen: Een handleiding voor het produceren van een fat jar uit een gatling framework.

Don’t be a fool, get the right tool!

30/06/2020

Heb jij weleens een keuze gemaakt voor een tool die achteraf gezien toch niet de verstandigste bleek? Helaas een ervaring die veel IT professionals weleens opdoen. En gezien de tools in de moderne ontwikkelomgevingen niet meer aan te slepen zijn, denk ik dat dit nog weleens vaker het geval gaat zijn.. Als testautomatiseerders hebben wij […]

Performance en de cloud

27/05/2020

Eén van de meest genoemde voordelen van de cloud is de in theorie oneindige schaalbaarheid. Zo zou het niet meer nodig zijn om als organisatie veel reservecapaciteit in te richten om pieken op te vangen en de performancerisico’s zouden helemaal verdwijnen. Maar is dat wel altijd zo? Wanneer wel, wanneer niet? Duidelijk is, dat wanneer […]

Ervaringen Performance.Now() 2019

13/12/2019

Ervaringen conferentie PerfNow

Performance test in de pipeline

25/10/2019

In deze blog geef ik kort en bondig neer in welke opzet en met welke tooling ik performancetesten heb geïntegreerd in de pijplijn bij mijn huidige opdracht.

Circle-CI, van code naar webserver met één klik.

13/09/2019

Wanneer je ‘vroeger’ een website had, waren er altijd flink wat handelingen nodig om files via een FTP client op een webserver te krijgen. Vandaag de dag, met behulp van een verscheidenheid aan tooltjes, is dat een fluitje van een cent. Daarnaast krijg je een arsenaal aan mogelijkheden mee als builden, testen, etc.. In deze […]

Een korte intro in data-analyse met R

10/07/2019

Een blog over hoe je met behulp van R grote hoeveelheden data kan analyseren. Een tool dat je helpt bij de analyse van bijvoorbeeld load- en stresstestresultaten.

Installatie Oracle ATS op Windows

28/03/2019

Handleiding over hoe je Oracle ATS installeert op Windows (Versie 13.x of hoger)

Postman API testen in CI

01/02/2019

beschrijving van hoe je jouw Postman collectie laat draaien vanuit Jenkins en hoe je hierbij een praktisch JUnit test report krijgt.

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

04/12/2018

In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet. Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij […]

Visual Regression Testing – Wat is het en wat heb je eraan?

07/11/2018

Visual Regression Testing, of visuele regressie testen, is een categorie van testen die zich focust op het identificeren van visuele wijzigingen tussen iteraties of versies van een website. Dit kan handmatig door schermen of schermafdrukken te vergelijken, maar het is beter herhaalbaar en sneller te testen door dit automatisch te doen. Het mooiste is om deze testen als een […]

Meer efficiency en flexibiliteit in API’s

04/10/2018

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van GraphQL API. Tijdens mijn laatste opdracht heb ik hier dan ook mee gewerkt.. Graag deel ik mijn ervaringen hierover in een aantal blogs. In deze eerste blog wil ik het graag hebben over de uitdagingen met REST API en hoe GraphQL deze oplost. Maar eerst even een korte […]